Griepvaccinatie 2024
Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden. Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg. Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep.
Vaccinatieprogramma:
Dinsdag 15 oktober tussen 9.00-12.00 uur kunt u zich laten vaccineren in de Leenhoef te Knegsel.
Woensdag 16 oktober tussen 14.00-18.00 uur kunt u zich laten vaccineren op de praktijk in Steensel.
Klik op details voor meer informatie
Door griep voelt u zich ineens ziek. U kunt bijvoorbeeld hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn of koude rillingen krijgen. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat u weer beter bent.
Het griepvirus (influenzavirus) veroorzaakt de griep. Griep is een besmettelijke ziekte. Als u griep heeft, kunt het aan andere mensen doorgeven. Die kunnen dan ook weer ziek worden.
Vaak gebruiken mensen verkoudheid en griep door elkaar. Dat klopt niet. Voor de doelgroep van de jaarlijkse griepprik kan de griep ernstigere gevolgen hebben. Elk jaar sterven er ongeveer 4.700 mensen door de griep. Het precieze aantal verschilt per seizoen.
Hoe werkt de griepprik?
De griepprik leert uw lichaam om zich te verdedigen tegen het griepvirus. Daardoor herkent uw lichaam het griepvirus bij een infectie. Dit maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan voor dat u minder ernstig ziek wordt. Op deze pagina leest u meer over de werking van de griepprik.
De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al jarenlange ervaring met de griepprik. U kunt geen griep krijgen van de griepprik.
Bekende bijwerkingen zijn: pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen 1 tot 2 dagen vanzelf over. Op deze pagina leest u meer over bijwerkingen na de griepprik.
Voor wie is de griepprik?
De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder en mensen met long- of hartaandoeningen.
Dit jaar krijgen een aantal groepen voor het eerst een uitnodiging voor een gratis griepprik. Bijvoorbeeld zwangere vrouwen en mensen met een cochleair implantaat. Lees op deze pagina meer over de nieuwe groepen.
Waarom mogen zwangeren de griepprik halen?
De griepprik maakt de kans om griep te krijgen kleiner. Ook maakt het de kans kleiner om ernstig ziek te worden van griep. Zwangeren met griep worden vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Ook hebben pasgeboren baby`s een hoger risico op ernstige gevolgen van de griep, zoals ziekenhuisopname.
Wanneer krijgen zwangeren de griepprik?
Het advies is om de griepprik te halen vanaf de 22e week van de zwangerschap. Dit najaar kunnen vrouwen die van 1 oktober tot en met 31 december 22 weken of langer zwanger zijn, zelf hun huisarts bellen om een afspraak te maken om de gratis griepprik te halen.
Als u tussen 1 oktober en 1 januari nog geen 22 weken zwanger bent, kunt u niet de gratis griepprik halen.
Ik ben minder dan 22 weken zwanger, krijg ik dan ook de gratis griepprik?
Nee, alleen zwangeren zonder een medische aandoening die van 1 oktober t/m 31 december 22 weken of langer zwanger zijn krijgen de griepprik bij hun huisarts. Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig. Maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pageboren baby’s. Zwangere vrouwen die zich later in de zwangerschap laten vaccineren brengen namelijk meer antistoffen over op het ongeboren kind dan vrouwen die eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar het kind gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen de griep.
Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap, zoals in het eerste trimester, voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.
Moeten zwangeren die een onderliggende aandoening hebben ook tot 22 weken zwangerschap wachten om zich te laten vaccineren?
Zwangeren met een medische aandoening krijgen los van hun zwangerschap een uitnodiging voor de griepprik. Zij krijgen de uitnodiging van hun huisarts. Ze kunnen zich de hele zwangerschap laten vaccineren. Dus ook vóór 22 weken zwangerschapsduur.
Het vaccineren van zwangeren met een onderliggende aandoening is in eerste instantie gericht op het beschermen van de vrouw zelf tegen ernstige gevolgen van griep en wordt daarom tijdens de hele zwangerschap geadviseerd.
Het vaccineren van zwangeren zonder onderliggende aandoening is in eerste instantie gericht op het beschermen van de pasgeboren baby en wordt daarom vanaf 22 weken zwangerschap geadviseerd.(rivm.nl)
Pneumokokkenvaccinatie 2024
Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte. Hiervan overlijden 900 mensen.
Vaccinatierogramma:
Dinsdag 15 oktober tussen 9.00-12.00 uur kunt u zich laten vaccineren in de Leenhoef te Knegsel.
Woensdag 16 oktober tussen 14.00-18.00 uur kunt u zich laten vaccineren op de praktijk in Steensel.
Klik op details voor meer informatie
In het najaar van 2024 ontvangen mensen geboren vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.In de uitnodiging staat vermeld op welke datum en tijd u de pneumokokkenprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. Kunt u dan niet? Maak dan een nieuwe afspraak bij de huisarts.(rivm.nl)
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de pneumokokkenprik zitten?
Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.