De deur uit wanneer het nog donker is en thuiskomen in het donker, veel regen en wind. Met moeite ‘s ochtends je warme bed uit komen om de kou te trotseren en vergeet dan niet om even de ruiten te krabben…. kortom de winter staat voor de deur. De warme zomer is nog ver weg en voor sommige mensen kan dit resulteren in sombere of depressieve gevoelens in de winter; ook wel een winterdip of winterdepressie genoemd.
Iedereen heeft wel eens van de term gehoord. Veel mensen worden somber of lusteloos als de dagen korter worden. Het heeft te maken met de verandering van het licht. In het najaar wordt het vroeg donker. De zon komt later op en geeft minder licht. Het lichaam past zich hier op aan door de aanmaak van melatonine. Melatonine is een stofje dat invloed heeft op je dag- en nachtritme, je slaap en je stemming. Bij een winterdip of winterdepressie lijkt je lichaam zich minder goed aan te passen aan het licht. Dit heeft dan invloed op je ritme. Je voelt je somber, moe, slaapt slecht of juist meer dan anders.
Maar noem je dit dan een winterdip of een winterdepressie? Een winterdip is minder heftig dan een winterdepressie. Bij klachten van een winterdip ben je het grootste deel van de tijd nog wel in staat om aan je verplichtingen, hobby’s, sporten en/of sociale activiteiten te voldoen. Je hebt goede dagen afgewisseld met wat minder goede dagen. We spreken pas van een winterdepressie als de klachten vrijwel dagelijks invloed hebben op je en je de normale activiteiten en verplichtingen grotendeel niet meer uitvoert. Je voelt je bijvoorbeeld dagelijks het grootste deel van de dag somber, verliest interesse of plezier in bijna alle activiteiten, voelt je continue moe, je eetlust is veranderd (en daarmee misschien ook je gewicht), je hebt moeite met concentreren en ervaart negatieve gevoelens over jezelf. Bij een winterdepressie houden deze hevige klachten langer dan 2 weken dagelijks aan. Ze kunnen een jaar later terugkomen, als de dagen weer gaan korten. Om van een typische winterdepressie te kunnen spreken moeten de klachten minstens twee jaar achter elkaar in de herfst of winter voorkomen. Bij andere vormen van depressie kunnen de klachten op verschillende momenten in het jaar voorkomen.
Voor zowel een winterdip als een winterdepressie helpt het om in beweging te blijven en te zorgen voor voldoende activiteit in de buitenlucht. Probeer gezond te eten, drink niet te veel alcohol en/of koffie en richt je energie vooral op dingen waar je blij van wordt. Zorg voor voldoende ontspanning en probeer stress te minderen. Op een winterse dag kan het helpen je huis wat gezelliger te maken, leuke plannen te maken en te zorgen voor meer licht in het huis. Doe dingen waar je energie van krijgt en laat je niet teveel verleiden om stil binnen op de bank te zitten.
Heeft u het vermoeden dat u last heeft van een (winter)depressie en wilt u hier graag hulp bij? Neem dan contact op met uw huisarts.